frkf.se

Att tämja sin impulsivitet

Posted in ADHD by Frk F on 07 april 2009

 

Ett av mina främsta problem är att jag  lätt blir distraherad. Det sker främst när jag inte har något särskilt eller ganska ointressanta saker att göra, som till exempel vanliga vardags- eller hushållssysslor. När jag däremot är intresserad av något så behövs det en mindre katastrof, skrik eller blodsspillan för att jag ska kunna bryta. Men det är just när jag gör alla de där dagliga sysslorna som det blir besvärlig. Får man inte sin vardag att fungera så står snart kaoset och knackar på dörren. Det är alltså A och O att jag lyckas bibehålla mina vardagliga rutiner.

poff_r Innan jag fick min diagnos var jag inte riktigt medveten om hur det här med impulsivitet och input fungerade. Men allteftersom jag läst och fördjupat mig har jag förstått att kärnan till problemet ligger i att jag har svårt för att sortera och prioritera de intryck som når mina sinnen. Dessutom tror jag att vi adhd:are har något av en ostrukturerad tankegång och därför behöver det inte alltid vara en yttre stimuli som stör, det kan lika bra vara vår egen oförmåga att följa en tankegång fastän vi själva startat den.

För att tämja sin impulsitet krävs en viss självkännedom. Man bör vara medveten om vilka fällorna är. Själv har jag en fälla i hunden. Så fort jag egentligen borde ta itu med något tråkgöra brukar jag bli särskilt uppmärksam på just Simba. Nog borde han väl behöva gå ut? Numera vet jag dock att om jag går ut med honom, vare sig det är en lång eller kort promenad, så har jag glömt vad det egentligen var som borde blivit gjort när vi väl kommer tillbaka.  Alltså har jag tagit mig tillbaka till ruta ett, istället för att göra det jag måste och sedan vara fri. Merde!

Först av allt, innan jag påbörjar nåt nytt, måste jag bestämma målet. Om jag inte vet målet eller vart jag är på väg, hur ska jag då kunna ta mig dit?

Sedan brukar jag skriva ner mina tankar kring det hela, oavsett om det gäller hushållet eller ett avancerat måleriprojekt med många delprojekt. Jag skriver ner punkt för punkt  hur jag ska ta mig till målet. Det tar inte särskilt lång tid, men det sparar desto mer av både frustration och irritation. Framförallt slipper man den stress det innebär att inte veta vad man skulle gör härnäst om man råkar få hjärnsläpp.

Förut har jag alltid varit en hatisk motståndare till allt vad struktur och fyrkantighet kallas. Det är väl inte särskilt konstigt, med tanke på att jag aldrig lyckats hålla mig inom ramarna och fullföljt mina avsikter. Kan man inte dansa med vargarna får man väl helt enkelt skjuta dem, resonerade jag. Men att vara strukturerad betyder inte att man måste göra avkall på vare sig frihet eller livsglädje. Struktur gör snarare att man får mer tid över till just det vi älskar och är bra på; att vara kreativa och få spontanfnatt. Kryddan på moset är att man dessutom kan vara det utan att känna dåligt samvete för allt det man EGENTLIGEN borde gjort.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Immanuel Brändemo said, on 10 mars 2009 at 19:02

  Åh… tack för en del bra råd och tankar. Jag funderar mycket på det där med struktur vs. impulsivitet. Det är svårt att hitta balansen, iaf om man som jag har lätt för att ”tvinga” mig själv till överdrift emellanåt. Lagom är bäst, helt enkelt. Frågan är vad lagom är… 🙂

 2. Judith said, on 11 mars 2009 at 7:40

  Jag tackar också.
  Jag hatar verkligen struktur och rutiner men märker ju så klart att ingenting funkar heller utan dom. Jag blir bara sittandes då hela dagarna. Har alla möjliga skäl till att inte göra det jag borde göra.
  Jag tröttnar ju så oerhört fort på att göra något rutinmässigt också.
  Och att inte ställa så stora mål på min plan….men det ska ju ara antingen eller i min värld. Jag är expert på att trycka ner mig själv och tycka jag är värdelös och det är klart jag tycker det eftersom jag aldrig får något gjort!

  Jag har nyligen hittat din blogg men den har gett mig massa info som jag är enormt tacksam för.

 3. Annorlunda said, on 11 mars 2009 at 8:56

  Fniss, fniss – ”Kan man inte dansa med vargarna får man väl helt enkelt skjuta dem” Låter som mitt resonemang fast så väldans mycket bättre formulerat från dig.

  ”Men att vara strukturerad betyder inte att man måste göra avkall på vare sig frihet eller livsglädje. Struktur gör snarare att man får mer tid över till just det vi älskar och är bra på; att vara kreativa och få spontanfnatt.” Det här låter ju väldans bra. Får nog ta och prova det där med struktur. Tycker det är jättesvårt – antagligen för att jag tror att det ska beröva mig all min frihet. Men värt ett försök…

  Vill tillägga att jag verkligen gillar din blogg. Jag säger det alldeles för sällan!

  • Frk F said, on 12 mars 2009 at 2:16

   Åh…tack så mycket och jo, du borde definitivt testa en strukturtango. Ge det en chans.

 4. norrbloggen said, on 11 mars 2009 at 9:33

  Tack för ditt bidrag fröken! 🙂

  Tänk, jag har också varit motståndare till att faktiskt tänka igenom projekt i detaljer också.. jag ansåg nog rätt ofta att det dödade min kreativitet och glädje.
  Tji fick jag, det är ju banne mig tvärtom.

  TR via Norrbloggen

  • Frk F said, on 12 mars 2009 at 2:17

   Man slutar aldrig förvånas över hur fel man kan ha ibland. 😀

 5. Ella said, on 12 mars 2009 at 9:56

  Underbart!

 6. norrbloggen said, on 13 mars 2009 at 14:27

  Hejsan Fröken.
  Nollkollcarlsson utsågs till vinnare av tävlingen av juryn(domaren)! Har precis kommenterat hos henne som förmodligen är den sista som får veta att hon vunnit, då hon modererar…;-) Stort tack för att du bidrog.

  Här ligger motiveringen och det 🙂
  http://norrbloggen.wordpress.com/2009/03/13/vinnare-av-tavlingsutmaningen/

  Tant R, Norrbloggens admin

  ps, var just inne hos Trollhare och läste vad han skrivit; att vinnaren är den som får ta del av berättelserna! Så sant va?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: